Grassoler celebra el 65è aniversari

Grassoler va ser fundada l’any 1960 pel jove Josep Gras Soler, que amb només 21 anys ja tenia una visió clara de com millorar el confort dels sofàs. Amb el títol de Perit Industrial i amb un tiet tapisser, va veure una oportunitat per innovar a la tapisseria. Va crear el seu primer sofà i el va portar en Vespa al seu primer client. Així va començar la història de Grassoler.

Durant una visita a una fira a París, l’esperit emprenedor del Josep el va portar a desenvolupar una estructura de sofà basada en peces metàl·liques i motlles que es van encaixant de manera que permeten una adaptació ergonòmica segons l’alçada, el pes i les preferències dels diferents usuaris d’una mateixa família o empresa. Sobre aquesta estructura s’hi incorporen elements de fusta, escumes i farcits de primera qualitat, que després s’entapissen amb els teixits que han escollit els clients. Aquest sistema de producció, patentat a escala mundial, ha esdevingut el segell distintiu de la marca.

Grassoler produeix sota comanda, adaptant-se a les necessitats específiques de cada client i oferint una àmplia varietat de teixits i dissenys personalitzats.

Els sofàs Grassoler estan pensats per acompanyar-nos tota la vida. Compten amb una garantia de 25 anys en les estructures i la possibilitat de tornar-los a entapissar o disposar de fundes noves en qualsevol moment. Així un producte de tota la vida es va adaptant a les modes i noves tendències, sense renunciar a la seva qualitat i durabilitat. Una part important de les vendes va destinada a l’exportació.

Grassoler és una empresa familiar que ha sabut mantenir la seva essència al llarg dels anys. El Josep que continua treballant és el president, el Joaquim Domingo el gerent i els tres fills estan involucrats en el negoci. La Núria, la gran, exerceix com a BDM; la Patricia, la petita, s’encarrega de la marca i la comunicació; i en Josep Enric dirigeix l’empresa que tracta amb el client minorista i gestiona les botigues pròpies de Barcelona i Madrid, on, a més dels sofàs, també venen altres mobles i elements de decoració.

La Núria i la Patricia han apostat perquè tots els materials i proveïdors procedeixen de la Unió Europea i estan fermament compromeses amb la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient. Participen en iniciatives de recuperació i replantació d’arbres i ajuden a organitzacions sense ànim de lucre.

65 anys després, l’empresa continua fidel a l’esperit dels seus inicis.

Nou Esmorzar Empresarial a Can Serra en el marc de la Fira Cerdanyola Activa

L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, amb la col·laboració de Cerdanyola Empresarial, ha programat un nou esmorzar empresarial de Can Serra, que en aquesta ocasió s’emmarca dins de la I Fira Cerdanyola Activa, una jornada especial amb una gran varietat d’activitats dissenyades per connectar el talent i el teixit empresarial. L’Esmorzar empresarial de Can Serra serà el punt de partida de la fira i inclourà ponències inspiradores per potenciar el creixement professional i empresarial.

L’esmorzar es farà als Jardins de la Masia de Can Serraperera el dijous 10 d’abril a les 9.30h.

La Fira Cerdanyola Activa es realitzarà el mateix dia de 9 a 14.30 hores a la masia de Can Serraperera en una trobada entre teixit empresarial i ciutadania en què hi haurà un espai d’estands, amb presència de 19 empreses; un espai de ponències, taules rodones -entre elles, l’esmorzar-empresarial (networking); un escape room d’orientació laboral per fer aquest assessorament de manera lúdica; la iniciativa Fes-te la teva foto professional per facilitar imatges que es poden utilitzar a xarxes, dossiers o currículums; i un espai de cites ràpides laborals (speed job dating).

 

Presentació de la Fira Cerdanyola Activa (foto: Ajuntament)

Jornada de treball sobre absentisme laboral

La Jornada de treball sobre absentisme laboral que vam celebrar dijous passat a la Fundació Catalònia va reunir una vintena de responsables de recursos humans d’empreses associades.

La introducció de l’acte va anar a càrrec de Sílvia Miró, directora de l’Àrea de Treball de PIMEC, qui va assenyalar que entre 2013 i 2023 les baixes per incapacitat temporal (IT) van augmentar un 10%, passant d’una mitjana de 3,8 hores mensuals a 7,5. Catalunya presenta un major nombre d’hores d’IT i de costos associats, i se situa per sobre del conjunt d’Espanya -i de tots els països del nostre entorn- i és la segona comunitat autònoma amb una major taxa d’incidència d’IT.

Simó també va destacar que en cicles econòmics positius, pugen les IT i que el sector industrial és el que més les pateix.

“No assenyalem els treballadors que justificadament han d’agafar la baixa”, va apuntar, “però cal obrir aquest debat i cal fer-ho amb propostes i en positiu”.

En aquest sentit, va fer les propostes següents:

  • Aprofitar millor la infraestructura de les mútues col·laboradores de la SS, com ja es fa amb les malalties professionals, per a contingències comunes. La col·laboració públic-privada podria incrementar la capacitat del sistema de salut, massa col·lapsat. Això permetria l’avançament de proves, intervencions quirúrgiques, i la gestió d’altes i baixes.
  • Establir un sistema d’alertes del primer dia a les empreses, que ara es fa automàticament però arriben amb retard. S’està negociant als convenis l’obligació d’avisar el primer dia, que ara no existeix.
  • Implementar eines que permetin desburocratitzar l’Atenció Primària.
  • Utilitzar la xarxa de farmàcies permetria agilitzar-ho en casos de diagnosi senzilla i baixa curta.
  • Fer altes parcials i progressives, com es fa en altres països. Així, els malalts de llarga duració es podrien incorporar progressivament en funció de les seves capacitats.
  • Millorar el control de la incapacitat temporal i la inspecció mèdica,.
  • Des de les empreses es poden incentivar els hàbits de vida saludables i promoure enquestes de riscos psicosocials -que ja són obligatòries-, millorar processos, programes de gestió de l’estrès…

L’estudi que va publicar PIMEC l’any passat el podeu descarregar aquí. També el document amb propostes.

La visió des de Cerdanyola

A la taula l’acompanyaven Àngel Domínguez, Cap Relacions Industrials d’ERCROS Cerdanyola; Noelia Rubio, directora de Persones i Seguretat Laboral de Voronet, i Cari Engrá, directora de l’Àrea Atenció i Gestió de professionals de Catalonia Fundació Creactiva.

Els representants d’aquestes empreses van explicar les pròpies experiències, coincidint tots ells en les dificultats que troben en el dia a dia de la gestió dels seus equips, ja des de prou abans de començar la jornada, quan cal accedir al sistema de la Seguretat Social per comprovar si hi ha incidències. “Els avisos arriben tard”, explica Domínguez, “i mentrestant deixes de produir, mous personal i els carregues més de feina, cerques substituts… és un cost important per a l’empresa i també per a la resta del personal”.

“ERCROS som una empresa certificada saludable”, destaca, “i avancem proves mèdiques amb les mútues, però després els donen hora per al cap d’un any i les han de tornar a fer”.

Noelia Rubio explica que a Voronet “la comunicació ens funciona molt bé i es comunica ràpid, i això és vital en treballs molt especialitzats, en què no pots anar a una ETT”. Per resoldre-ho, ja han decidit comptar que sempre hi haurà baixes i “per això tenim sempre gent amb es mans a les butxaques, fem banqueta”. Això demana un gran esforç de planificació, però també de motivació al personal, d’acompanyament individual, plans de carrera, reconeixement dels mèrits… “I, tot i així, tenim entre un 9 i un 12% d’absentisme”, conclou.

“A Catalònia”, explica Cari Engrá, “tenim persones amb contracte indefinit per fer suplències” i han pactat els avisos amb el comitè d’empresa. A més, disposen d’un metge per fer seguiment de les baixes i atendre el personal que ho desitgi, encara que no estigui de baixa.

Tots valoren que el creixement de les baixes és deu a diversos factors, com la mateixa demografia, amb molt de personal per sobre dels cinquanta anys, al costat de personal molt jove. També s’apunta la poca atenció que es dona a la salut mental i el consegüent augment de baixes relacionades.

Entre la resta de participants a la jornada, es va destacar que manca control per part de les administracions, ja que “les normes existeixen, però hi ha una gran deixadesa que permet aprofitar-se del sistema”; “que s’ha perdut l’estimulació pel treball i la por de quedar-se sense feina” i que “el sistema de salut no hi ajuda, amb constants demores que dificulten el procés d’alta”.

Tot i això, els tres ponents van insistir que cal seguir treballant en la prevenció a les empreses, amb el cost que suposa; que és bàsic treballar la motivació i la implicació, i que, en definitiva, “hem d’aconseguir que els treballadors vulguin venir a treballar, amb comunicació, formació, suports, incentius…” i “tenir cura de les persones compromeses”.

Coneix els nostres socis: Puigfel SA

Andreu Puigfel Bach, rebent el reconeixement de Cerdanyola Empresarial a la Nit del 2023

 

El Grup Puigfel va ser fundat per Ramon Puigfel Cortés, que treballava com a encarregat a la Ladrillería Carmen, situada al barri d’Horta de Barcelona, i amb el seu esforç i compromís va arribar a tenir tanta influència en el negoci que, als anys 50, en va adquirir la propietat. La seva vinculació amb Cerdanyola va començar aleshores, ja que comprava argila a una pedrera d’aquesta localitat, coneguda per la qualitat d’aquest material.

Puigfel va anar ampliant i modernitzant el negoci, adquirint maquinària i camions. L’any 1962, va fundar Puigfel SA i, poc després, va comprar la primera pedrera pròpia del grup, justament a Cerdanyola del Vallès. Aquesta pedrera, coneguda com el Molí i des de fa anys totalment restaurada, estava ubicada al lloc on actualment es troba el Parc Tecnològic del Vallès.

Els clients que adquirien els totxos de la bòvila Carmen també necessitaven serveis com les excavacions dels solars, el transport, la retirada de runa i el subministrament d’àrids, ceràmiques i altres materials. Així que la segona generació, liderada per Andreu Puigfel Bach, que havia començat a treballar al negoci familiar des de l’adolescència, va fundar Transfel SA als anys 70, una empresa dedicada al transport de materials i residus de la de construcció i excavacions i moviments de terres en general.

També als anys 70, va fundar Sefel SA dedicada al tractament i classificació d’àrids i la fabricació de formigons.

Amb aquestes empreses, el grup va anar sumant activitats com el lloguer de maquinària i la gestió de residus de la construcció, el subministrant de contenidors i sacs per a recollir-los i, posteriorment, per a poder-los reciclar, instal·lacions de centres de triatge i separació dels residus valoritzables i per al reciclatge d’àrids, portant als dipòsits controlats de runes propis el que ja no es podia reciclar.

Al mateix temps, l’any 1976, va arribar a un acord amb el fabricant de ceràmiques per a façanes Ceràmiques Piera SA, per entrar al seu accionariat. Compromesos amb la sostenibilitat i la reducció d’emissions de CO₂, van traslladar aquesta fabrica des de Piera als Hostalets de Pierola i la van unificar amb una altra del mateix municipi, fundant Ceràmica Pierola SL.

Així van poder construir una nova planta de producció d’eco-ceràmiques amb biogàs als Hostalets de Pierola, aprofitant el biogàs que es genera a l’abocador de residus domiciliaris situat al costat.

Buscant alternatives a la crisi immobiliària i de la edificació l’any 2009, van llançar al mercat un producte innovador, FlexBrick, que permet aplicar els totxos no només a façanes, sinó també a paviments i cobertes planes o corbes. Actualment, Ceràmiques Piera exporta part dels seus productes a diversos països.

Andreu Puigfel Fuentes i Andreu Puigfel Bach

Als anys 80, Andreu Puigfel, amb el suport de la tercera generació —els seus fills Andreu i Mercè—, va fundar Consfel SA i va iniciar un període d’adquisició de terrenys i construcció d’habitatges i urbanitzacions, creant noves zones residencials principalment a Ripollet.

L’any 2006 van fer una permuta dels terrenys on s’ubicava la Ladrillería Carmen, el primer negoci del grup, per construir un complex immobiliari al barri de la Teixonera, a Barcelona.  Aquí finalitzava una llarga vida de mes de 100 anys de la bòvila Carmen.

Actualment, el Grup Puigfel, ben reconegut al sector de la construcció, està format format principalment per les empreses Puigfel SATransfel SA, Sefel SA i Ceràmiques Piera-Pierola, i té la seu central a Cerdanyola del Vallès. Dona feina a més de 200 persones i factura aproximadament 20 milions d’euros anuals.

El Grup Puigfel és una empresa que ha merescut el reconeixement de Cerdanyola Empresarial, a més de ser soci fundador de la nostra associació.

RaizQubica, innovació i excel·lència en comunicació digital

Jesús Fernández i Martín Vélez, responsables de RaizQubica

Jesús Fernández i Martín Vélez, responsables de RaizQubica

RaizQubica, nou soci de Cerdanyola Empresarial, va néixer de la visió d’uns apassionats per la comunicació i la tecnologia. Amb una sòlida base en programació i creativitat, el 2010 van identificar una demanda creixent d’experts en comunicació digital, internet i noves tecnologies. Així, van decidir fundar RaizQubica amb l’objectiu d’oferir solucions innovadores i efectives, adaptades a les necessitats específiques de cada client, mantenint sempre un tracte proper i personalitzat.
Inicialment, l’empresa es va establir a Barcelona, ​​però el 2017 es va traslladar a Cerdanyola del Vallès, municipi que un dels socis coneixia bé per haver-hi passat la infantesa. Actualment, els dos socis són Jesús Fernández, director de l’àrea tècnica, i Martín Vélez, director de l’àrea comercial.
RaizQubica compta amb una cartera de clients formada per grans empreses com SEAT, Sanofi, Bayer, Cadena88… que confien en el seu equip per desenvolupar projectes personalitzats, perfectament integrats als seus sistemes informàtics i alineats amb alts estàndards de qualitat.
RaizQubica ofereix una àmplia gamma de serveis digitals que van des del desenvolupament d’aplicacions i projectes web, vídeo i animació, publicacions digitals fins al desenvolupament d’assistents virtuals basats en IA i qualsevol projecte digital a mida.
Amb un equip dinàmic i compromès d’aproximadament 20 persones, RaizQubica es manté a l’avantguarda de la comunicació digital, apostant sempre per solucions creatives i adaptades a les necessitats de cada client.