Els diàlegs Vallesans d’èxit tornen amb força!
Prop de 100 empresaris van assistir a la darrera edició de la tertúlia Diàlegs empresarials – Vallesans d’èxit que es va celebrar el dijous 24 de maig de 2019, i en el que els presidents de Fluidra, Eloi Planes, i Europastry, Jordi Gallés, varen protagonitzar un enriquidor cara a cara sobre models de creixement i reptes de futur.
L’acte, promogut i organitzat per Cerdanyola Empresarial, es va celebrar a l’auditori que la Fundació Catalònia té a Cerdanyola del Vallès i va ser moderat pel periodista Piu Castells, Cap de Comunicació del Grup El Consell.
Tos dos ponents varen coincidir en bona part dels arguments a tenir en compte a l’hora de fer front a un procés de creixement. En primer lloc cal tenir un model de negoci clar, amb avantatges competitives generadores de valor, que permetin créixer orgànicament per, més endavant i de forma puntual, utilitzar altres eines com associar-se amb d’altres empreses, donar entrada a socis financers o fusionar-se amb alguna companyia complementària, com ha estat el cas de Fluidra amb l’americana Zodiac.
També varen estar d’acord en que si es creix globalment cal donar autonomia als gestors dels mercats internacionals, ja que són els que millor coneixen les necessitats del seus clients i poden donar-los respostes de forma més àgil, mentre que els serveis corporatius s’han de dedicar a prestar serveis de suport, aprofitar les sinergies generades pel conjunt de l’organització i, sobre tot, continuar innovant en nous productes i/o en nous models de negoci per mantenir les posicions de lideratge assolides.
Pel que fa a la RSD, els empresaris vallesans opinen que el creixement s’ha de fer amb valors, amb responsabilitat de tot tipus (fiscal, mediambiental, social…), tenint en compte que tot afectarà a la reputació de l’empresa, un intangible que esdevé la principal defensa davant l’entrada de nous competidors.
Interpel·lats sobre el futur immediat de les seves empreses, sobre com pensen continuar creixent, Eloi Planes va fer èmfasi en la internacionalització (en la creació de nous serveis ‘pre‘ i ‘post’ venda) i la millora de processos, mentre que en Jordi Gallès , per la seva part, destacava la necessitat d’innovar contínuament per generar nous i millors productes adaptats als gustos de cada país.
Sobre l’impacte de les noves tecnologies, tots dos estan d’acord en que afecten a les formes de fer, potser més en el cas de Fluidra que en el d’Europastry. Per l’Eloi Planes la Internet de les coses (IoT) serà molt important mentre que per en Jordi Gallés “no s’ha de tenir una visió apocalíptica de la tecnologia”.
I les Administracions? Planes i Gallés coincideixen en que els governs han de procurar que els territoris siguin competitius, amb infraestructures i serveis que afavoreixin l’activitat econòmica i la generació de riquesa. També coincideixen que, malgrat algunes disfuncions com el Corredor Mediterrani o la paràlisi del Parc de l’Alba, el nostre país té una administració a l’alçada de la de països veïns com França o Itàlia. Com va cloure l’Eloi Planes, Catalunya projecta una imatge de “terra de bons gestors amb empreses que s’han sabut transformar”.
Com va sent habitual a les iniciatives de Cerdanyola empresarial, Vallesans d’èxit va acabar amb un sopar relacional als jardins de la Fundació Catalònia amb tots els associats i assistents a l’acte.